Exporteren naar Duitsland? Brilliant Work helpt je verder!

Als jouw bedrijf van plan is om de Duitse markt te betreden, dan is het verstandig om hierbij hulp in te schakelen. Want er zitten zakelijk grote verschillen tussen Duitsland en Nederland. Brilliant Work kan jou en jouw bedrijf helpen bij elke stap van het proces.

Wij zijn een coachings- en adviesbureau dat gespecialiseerd is in het exporteren naar Duitsland. Wij begrijpen dat beginnen aan export complex kan zijn en dat het belangrijk is om goed geïnformeerd te zijn voordat je begint.

Onze expertise en ervaring stellen ons in staat om jouw bedrijf te helpen bij het analyseren van de uitdagingen van de Duitse markt. Of je nu een klein of groot bedrijf bent, wij zijn er om jou te ondersteunen en jouw succes te verzekeren.

grens duitsland export coaching
De Nederlandse economie heeft altijd veel baat gehad bij handel met Duitsland
Team Brilliant Work in park sales coach business coach
Het team van Brilliant Work heeft de expertise in huis om te exporteren naar Duitsland

Stappen voordat je de Duitse markt gaat betreden

Duitse markonderzoek

Voordat je begint met exporteren naar Duitse bedrijven of Duitse consumenten, is het belangrijk om een grondig marktonderzoek uit te voeren. Bij Brilliant Work weten we waar je dit gratis kunt laten doen. Ook helpen we jouw bedrijf bij het verzamelen van marktinformatie en het identificeren van potentiële klanten en concurrenten. Zo krijg je een goed beeld van de kansen en uitdagingen op de Duitse markt.

Juridisch advies over regels & wetten in Duitsland

Als je gaat exporteren naar Duitsland, is het ook belangrijk om te voldoen aan alle wet- en regelgeving die geldt voor het introduceren van producten en diensten. Wij kunnen jouw bedrijf helpen door te laten onderzoeken welke Duitse wetgeving op jouw bedrijf van toepassing is. Dan nemen we de juiste stappen om te voldoen aan alle vereisten.

De Duitse cultuur & communicatie

Het begrijpen van de Duitse taal en cultuur is essentieel bij het zaken doen in Duitsland. Onze coaches hebben zelf ervaring in én bij handelen met onze oosterburen. Zij helpen je bij het ontwikkelen van effectieve communicatiestrategieën en het begrijpen van de Duitse zakelijke cultuur. Zo kun je succesvol communiceren met Duitse klanten en partners.

Exportplan voor Duitsland

Bij Brilliant Work begrijpen we dat elke onderneming anders is en daarom werken wij samen met jou om een op maat gemaakt exportplan te ontwikkelen. Een exportplan is belangrijk omdat het je in duidelijke, simpele stappen helpt om op een effectieve manier te gaan exporteren naar Duitsland. Het plan bevat strategieën voor het betreden van de markt, de ontwikkeling van producten en diensten, vinden van eventuele wederverkopers of agenten en het opbouwen van klantenrelaties.

Training en coaching toetreding Duitse markt

Wij bieden ook specifieke trainingen en coaching voor toetreding tot de Duitse markt aan bij jouw bedrijf om zo iedereen voor te bereiden op zaken doen met onze oosterburen. Onze trainingen en coaching zijn gebaseerd op jarenlange ervaring en expertise op het gebied van exporteren naar Duitsland.

Subsidies voor exporteren naar Duitsland

Wij zijn er ons van bewust dat exporteren naar Duitsland kosten met zich meebrengt. Daarom werken bijna altijd met exportsubsidies. Deze zijn door de overheid ingesteld zodat bijna elke ZZP-er en MKB-bedrijf dat de Duitse markt wil betreden, dit ook tegen gereduceerde kosten kan doen.

Wil je meer weten over onze expertise over Duitsland en hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen met behulp van subsidie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

En check meteen de tips die Duitsland coach Jan Willem Temmink over zakendoen in Duitsland heeft geschreven: Zaken doen in Duitsland, hoe pak je dit goed aan? – Brilliant Work

airinternet export duitsland ralp QCS
Dankzij Brilliant Work kon Ralph Rademakers van QCS gaan exporteren naar Duitsland

Neem gerust
contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden rondom exportcoaching voor jouw bedrijf? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Duitsland heeft een sterke economische groei

De voordelen van exporteren naar Duitsland

Duitsland is één grote afzetmarkt

Duitsland heeft één van de grootste economieën ter wereld en is daarmee een aantrekkelijke afzetmarkt voor bedrijven die internationaal willen exporteren. Het land heeft een bevolking van meer dan 83 miljoen mensen en biedt daarmee veel mogelijkheden voor bedrijven om hun producten en diensten te verkopen.

Duitsland heeft een sterke economische groei

Duitsland heeft in vergelijking met andere Europese landen een sterke economische groei en biedt daarmee veel mogelijkheden voor bedrijven om te groeien. Het land heeft een geavanceerde en goed ontwikkelde infrastructuur en staat bekend om zijn hoogopgeleide en gemotiveerde werknemers.

Gunstige handelsomstandigheden in Duitsland

Duitsland is lid van de Europese Unie en heeft daarmee toegang tot de grootste interne markt ter wereld. Bovendien zijn er geen invoerbeperkingen voor producten die afkomstig zijn uit andere EU-landen. Dit maakt exporteren naar Duitsland relatief aantrekkelijk en eenvoudig voor bedrijven.

Uitdaging op de Duitse markt

Bij Brilliant Work begrijpen we dat exporteren naar Duitsland een uitdaging kan zijn voor bedrijven die niet bekend zijn met de Duitse markt. Gelukkig hebben wij de expertise en ervaring in huis om bedrijven te helpen bij het zakendoen in Duitsland. We zijn gespecialiseerd in het leveren van maatwerkoplossingen die voldoen aan de specifieke behoeften van jouw wensen.

Op maat gemaakt exportplan voor Duitsland

Bij Brilliant Work begrijpen wij dat elk bedrijf anders is en daarom werken wij samen met jou om een op maat gemaakt exportplan te ontwikkelen. Dit plan bevat strategieën voor het betreden van de markt, de ontwikkeling van producten en diensten en het opbouwen van klantenrelaties. Daarnaast bieden wij training en coaching aan om je bedrijf te helpen bij het exporteren naar Duitsland.

Ons coachings- en adviesbureau bestaat al sinds 2016 en sindsdien hebben wij honderden klanten geholpen met exporteren naar allerlei landen zoals Duitsland, Frankrijk, UK, USA, Spanje. Italië en meer.

organisatieopstelling voor bedrijven ondernemers bedrijf ondernemer
Zaken doen op een andere markt dan de Nederlandse, is altijd spannend
marber products export coaching
"Dankzij Brilliant Work heb ik onze verkoop- en exportstrategie verder kunnen ontwikkelen”

Ervaringen van onze klanten die gebruikt maakten van export advies

“Ik stond er niet alleen voor”, vertelt Berrique Willmott van Marber Products als zij gevraagd wordt naar haar ervaringen met Brilliant Work. Zij werd gecoacht door Willem van Putten. “Hij is een gedreven coach, die zelf ook zeer enthousiast was over het product en die mooie links legde met andere bedrijven”, laat Berrique weten. “Daarnaast heeft Willem mij geholpen met het stellen van bepaalde prioriteiten, waardoor de plannen overzichtelijker en beter te behappen werden. Hierdoor kon ik gerichter én sneller groeien.”

Meer weten over Berrique? Lees dan hier verder.

“Toen we hoorden wat Brilliant Work doet voor ondernemers, leek dat ons een hele goede match met onze uitdaging”, legt Gysbert Wind, commercieel directeur van Eva Solutions uit. “Via Brilliant Work hebben we informatie gekregen over onze concurrenten en de wetgeving die op onze applicatie van toepassing is. Dat heeft ons ook enorm geholpen.”

Check het hele verhaal van Eva Solutions hier

Ralph Rademakers, salesdirecteur van AirInternet van QCS zegt: “Door de bouwstenen uit Willem zijn sales- en accountmanagement-methode toe te passen in ons bedrijf, hebben we ons product en programma succesvol kunnen uitrollen in Duitsland”, legt Ralph uit. “Dankzij de handvatten die Brilliant Work ons gegeven heeft, zijn we in twee jaar tijd uitgegroeid van 50 partners in twee landen, naar 750 partners (!) in zes Europese landen.”

Lees nu de ervaring van Ralph.

Neem gerust
contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden rondom exportcoaching voor jouw bedrijf? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Wat kost exportcoaching voor Duitsland van Brilliant Work?

Wist je dat je als bedrijf van 1- 250 medewerkers gebruik kunt maken van meerdere exportsubsidies? De overheid wil namelijk dat je slaagt als ondernemer, jouw bedrijf groeit in het binnen- of buitenland en dat je medewerkers (als je die hebt) meegroeien. Dit geldt voor zowel startende als oudere bedrijven, ZZP en MKB.

Brilliant Work helpt ondernemers momenteel ondersteund door 15 (!) soorten subsidie. Een coachings- of adviestraject is vaak 33 tot 92% gesubsidieerd. Het is óók mogelijk om meerdere exportsubsidies achter elkaar aan te vragen. Uiteraard helpt Brilliant Work teams en bedrijven ook zonder subsidie.

Hoe lang duurt exportcoachingstraject?

Een gemiddeld gesprek duurt meestal 1,5 tot 2 uur. Dit hangt uiteraard af van de wensen van jouw bedrijf en jouw uitdagingen. Hoe vaak je afspreekt, hangt van jouw agenda af en die van je coach. Gemiddeld is dat ongeveer een keer per maand. Meestal trekken we aan het einde van de meeting de agenda om de volgende afspraak meteen in te plannen. Net wat jij wilt.

Een traject met een exportcoach bestaat uit meerdere gesprekken. Brilliant Work heeft al honderden klanten geholpen. Als het om simpele vragen gaat, dan heb je meestal na een maand of drie wel alles op de rit. Maar veel klanten vinden het ook fijn om een vaste sparringpartner te hebben en blijven daarom langer. Bovendien, als je onderneming zich ontwikkelt, kom je elke keer wel weer voor nieuwe keuzes, uitdagingen of ambities te staan.

kosten coaching advies duitsland export
Er zijn verschillende soorten subsidies beschikbaar voor export coaching
sales coach brilliant work voorbeeld klant
Zorg voor een goed marktonderzoek voordat je de Duitse markt betreed

Wat kun je exporteren naar Duitsland?

Als Nederlands bedrijf zijn er verschillende producten en diensten die je goed kunt exporteren naar Duitsland. We geven enkele voorbeelden, maar bijna alles is natuurlijk mogelijk:

 1. Webshops met B2C producten: juist omdat Duitsland zo’n grote afzetmarkt is, is het een goed idee om je webshop ook in Duitsland te lanceren.
 2. Technische & duurzame kennis: Nederland is hét land van water en bouwen en daardoor is de technische kennis van ingenieursbureaus hier hoog. Ook qua duurzaamheidsproducten, zoals zonnepanalen en windmolens, loopt Nederland voorop en daar willen ze in Duitsland graag van leren.
 3. ICT-diensten: Nederland heeft een sterke ICT-sector en kan daardoor goed concurreren op de Duitse markt. Wij hebben inmiddels al meerdere bedrijven met mooie IT-oplossingen geholpen een introductie op de Duitse markt te maken

Welke goederen en diensten worden veel naar Duitsland geëxporteerd?

Er worden verschillende goederen en diensten naar Duitsland geëxporteerd. Hieronder een aantal voorbeelden die in de top 10 staan:

 • Auto’s en auto-onderdelen
 • Machines en machineonderdelen
 • Zakelijke dienstverlening, zoals consultancy, engineering en IT-diensten
 • Farmaceutische producten
 • Elektronica en elektrische apparatuur
 • Logistieke dienstverlening, zoals transport en opslag
 • Kunststoffen en kunststofproducten
 • Textiel en kleding
 • Metalen en metaalproducten
 • Financiële dienstverlening, zoals verzekeringen en bankdiensten

4 handige tips als je zaken wil doen in Duitsland

Zit jij erover te denken om zaken te doen in Duitsland om jouw product of jouw dienst ook daar op de markt te zetten? Dan is het goed om te weten dat er wel wat verschillen zijn, vooral op het communicatievlak.

 1. Wist je dat Duitsers over het algemeen meer indirect en diplomatiek zijn in hun communicatie? Even zeggen wat je denkt, kan dus niet zo maar.
 2. Duitsers zijn vaak ook veel formeler en hechten belang en titels en rangen. Dit komt onder andere omdat in Duitsland hiërarchie in bedrijven vaak belangrijk is.
 3. In Duitslands hecht men ook veel waarde aan punctualiteit en efficiëntie. Op zakelijk gebied is het dan ook belangrijk om op tijd te komen en afspraken na te komen.
 4. En, hoewel de meeste Duitsers goed Engels spreken, hechten ze er vaak waarde aan als je Duits spreekt en probeert te communiceren in hun eigen taal.
simen brunia starterscoaching brilliant work
“Coaching heeft mij enorm mij enorm geholpen", vertelt Simen Brunia

Waarom een exportcoach
van Brilliant Work?

Als beste beoordeeld

Onze klanten beoordelen ons met 5 sterren. Daarnaast zijn we ook al 2 jaar op rij uitgeroepen tot beste adviesbureau en zijn we uitverkozen tot beste businesscoaching adviesbureau van Nederland 2022 door AI.

Ervaren coaches

Ons team bestaat uit ervaren coaches die hun expertise en ervaring gebruiken om jouw bedrijf te ondersteunen.

Flexibel & op maat

Jouw traject is bij ons volledig op maat! Jij kunt zelf kiezen hoe vaak en met welke coach(es) je afspreekt.

Subsidies

Veel ondernemers hebben recht op subsidies. Wij zijn bekend met legio mogelijkheden en weten direct waar jij gebruik van kunt maken.

Saul Janssen Menno Kortbeek interim diensten Brilliant Work
Sales coach Saul Janssen met klant Menno Kortbeek

Waar moet je echt op letten als je wil exporteren naar Duitsland?

Vertrouw niet alleen op online communicatie

Hoewel e-mail en videoconferenties handig zijn, is het belangrijk om ook persoonlijke relaties op te bouwen met je Duitse zakelijke partners. Het bijwonen van beurzen en conferenties, en het organiseren van face-to-face ontmoetingen zijn belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen en relaties in de Duitse zakenwereld.

Verwaarloos niet het belang van kwaliteit

Duitsers staan bekend om hun aandacht voor kwaliteit en nauwkeurigheid. Zorg ervoor dat je producten of diensten van hoge kwaliteit zijn en dat je een sterke klantenservice biedt. Het niet voldoen aan deze normen, kan leiden tot een negatieve reputatie in de Duitse markt en de verkoop verminderen.

Onderschat de waarde van referenties en testimonials niet

Duitsers hechten veel waarde aan referenties van andere bedrijven. Het is belangrijk om te werken aan positieve relaties met bestaande klanten en partners en hun ervaringen te gebruiken om nieuwe klanten aan te trekken.

Werk samen met lokale partners

Het kan voordelig zijn om samen te werken met lokale partners, zoals distributeurs of agenten, om je te helpen de Duitse markt te betreden. Lokale partners kunnen je helpen bij het navigeren van de lokale markt en het opbouwen van relaties met Duitse klanten en partners. Het is belangrijk om de juiste partner te kiezen en duidelijke afspraken te maken om je zakelijke belangen te beschermen.

Brilliant Work kan je hierbij helpen. Wij hebben een groot netwerk van distributeurs en agenten in Duitsland. Vraag ernaar als je een vrijblijvend adviesgesprek aanvraagt!

Neem gerust
contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden rondom exportcoaching voor jouw bedrijf? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Moet je een GmbH oprichten als je wil exporteren naar Duitsland?

Als je vanuit Nederland naar Duitsland wilt exporteren, kan het oprichten van een GmbH handig zijn. Dit is de meest voorkomende ondernemingsvorm of rechtsvorm in Duitsland. Voluit betekent deze afkorting ‘Gesellschaft mit beschränkter Haftung’ en het is te vergelijken met de Nederlandse B.V. Omdat er in Duitsland andere regels en procedures gelden voor ondernemers, werkt het opstarten van een GmbH anders dan een Nederlandse B.V. We hebben de voor- en nadelen van het opzetten van een GmbH hier voor je op een rij gezet.

Voordelen:

 1. Door het oprichten van een GmbH, heb je een lokale aanwezigheid die vertrouwen kan wekken bij potentiële klanten, leveranciers en partners in Duitsland. Hierdoor kun je beter inspelen op de lokale behoeften en verwachtingen.
 2. Een GmbH heeft in Duitsland recht op verschillende belastingvoordelen, zoals aftrekposten voor bedrijfskosten en investeringen. Ook kan het oprichten ervan leiden tot lagere belastingen voor jou als eigenaar, omdat de winst van de GmbH belast wordt volgens de Duitse vennootschapsbelasting in plaats van de Nederlandse inkomstenbelasting.
 3. Een GmbH is een aparte juridische entiteit die de eigenaren beschermt tegen persoonlijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat de eigenaren van de GmbH alleen aansprakelijk zijn voor de hoogte van hun inleg in de onderneming.
 4. Het oprichten van een GmbH in Duitsland kan gemakkelijker toegang geven tot financiering van Duitse financiële instellingen, omdat de GmbH als Duits bedrijf beter past bij de Duitse kredietverleningscriteria.
Exportcoach en Duitsland expert Jan Temmink
Brilliant Work adviseert je ook over het opzetten van een GmbH in Duitsland
communicatie brilliant work workshops
Wat je plan voor Duitsland ook is, Brilliant Work helpt je erbij!

Nadelen:

 1. Het oprichten van een GmbH in Duitsland kan gepaard gaan met hoge opstartkosten en administratieve lasten, zoals notariskosten, registratiekosten en jaarlijkse belastingen.
 2. Het kan ook veel tijd en moeite kosten: er moeten statuten worden opgesteld, een notariële akte worden opgemaakt en een bankrekening worden geopend.
 3. Het oprichten van een GmbH in Duitsland betekent dat je te maken krijgt met een dubbele administratie en belastingen, aangezien je zowel in Nederland als in Duitsland moet voldoen aan de administratieve verplichtingen en belastingregels.

Wil jij weten wat voor jouw bedrijf het beste is om te doen? Ga dan met ons in gesprek en laat je adviseren:

Hoe gebruiken de Duitsers social media en zetten zij dit ook zakelijk in?

Het gebruik van sociale media is in Duitsland echter relatief laag in vergelijking met andere Europese landen. Facebook is wel (nog steeds) het meest populaire sociale netwerk: zo’n 65% van de Duitsers heeft een Facebook-account. Voor bedrijven is het een belangrijk kanaal om met klanten in contact te komen en hun merk te promoten. Duitse bedrijven zijn echter terughoudender in het gebruik van Facebook als marketingkanaal dan bedrijven in Nederland en andere landen. Ze zien Facebook vaak als een platform voor consumentenmerken en richten zich liever op B2B-netwerken zoals LinkedIn.

Het gebruik van LinkedIn in Duitsland

LinkedIn wordt in Duitsland vooral gebruikt voor zakelijke doeleinden. Duitsers gebruiken LinkedIn vooral om professionele contacten te leggen en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in hun vakgebied. In vergelijking met Nederland zijn Duitsers echter minder actief op dit platform en gebruiken ze het platform vooral als online cv en om vacatures te zoeken. Voor bedrijven is LinkedIn een belangrijk kanaal om zakelijke contacten te leggen en te netwerken. Duitse bedrijven gebruiken het vaak als onderdeel van hun B2B-marketingstrategie en richten zich op het opbouwen van relaties met potentiële klanten en partners.

Ook Instagram is populair in Duitland

Inmiddels zit bijna de helft van de Duitsers op Instagram, maar ook hier is men voorzichtiger in het delen van persoonlijke informatie. Het wordt wel een steeds grotere bron voor merken om productinformatie, mode- en lifestyle-inspiratie te delen. Ook Pinterest wordt veel gebruikt, zo’n 30% van de Duitse bevolking heeft hier een account. Hetzelfde geldt voor TikTok dat ook in Duitsland aan populariteit wint.

workshop lizanne jakobs gratis brilliant work
Business coach Lizanne Jakobs geeft een workshop

Wat vertellen onze klanten?

We hebben in het verleden al veel ondernemers mogen begeleiden richting hun succesvolle onderneming. Lees daarom meer over onze aanpak én de groei van onze tevreden klanten in de case studies. Dan kun je zelf zien wat wij als coaches doen en wat onze aanpak voor export is. En als je dan nog niet overtuigd ben, check dan even onze reviews op Google, die geven ook een goed beeld hoe succesvol exportcoaching van Brilliant Work kan zijn. Uiteraard zijn dit voorbeelden en niet jouw bedrijf én daarom gaan we graag met je in gesprek om ook voor jou en jouw onderneming een succesvol coachingstraject op te zetten.

silvanna van graven financieel advies starterscoaching traject Brilliant Work

Van Graven Finance & Advice - Business coaching

“Hoe de financiële wereld in elkaar steekt, dat is niet mijn ideale wereld”, vertelt Silvanna van Graven van Van Graven Finance & Advice. “Bijvoorbeeld...

Sandra en Cees Embregts icfon ivar van asten coaching

Cees Embrechts - Business coaching en ondernemerscoaching

“Ik heb 15 jaar in de corporate ratrace gezeten en uiteindelijk ben ik thuis komen zitten met een burn out en depressieverschijnselen”, vertelt Cees...

case-r

R-Solution Medical - Bedrijfsgroei en exportcoaching

“Zonder coaching hadden we waarschijnlijk een aantal misstappen gemaakt.” Startup R-SOLUTION Medical uit Barneveld ontwikkelde een verpakkingsrobot voor de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van ziekenhuizen. De...

Gratis gesprek aanvragen

Vul hiernaast je gegevens in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Hierbij kijken we waar je wensen en behoeftes liggen en gaan we samen kijken hoe we je succes kunnen accelereren!

Zoek