Studio Spreekwoord – Starterscoaching

Starterscoaching via Brilliant Work.

Studio Spreekwoord maakte via Brilliant Work gebruik van de kennis van onze starters- en businesscoach Marco Gorselink en heeft de (ondernemers-) touwtjes nu stevig in handen. Oprichters Yvette Haas en Debbie de Munnik: “Wij zijn creatievelingen die 100 concepten per dag bedenken. Onze coach Marco stelde de juiste vragen: ‘wie zijn eigenlijk jullie klanten?’ en ‘sluiten die ideeën aan bij je doelen?’ Zonder coaching zouden we nu minder stevig staan als bedrijf. We kunnen veel zelf maar het is fijn als je ideeën kunt toetsen bij iemand die ook kritische vragen stelt.”

‘Ondersteuning via een businesscoach geeft houvast’

Spreekwoorden als middel

Het jonge bedrijf uit Nijmegen ontwikkelt wandelingen voor gemeenten en recreatieondernemers waarbij spreekwoorden de rode draad vormen. Met de taal als middel vertellen Yvette en Debbie het verhaal van een stad of toeristische locatie op een laagdrempelige, speelse manier aan met name jonge gezinnen. Naast wandelingen organiseren ze workshops voor zowel kinderen als volwassenen. Ook daar staan spreekwoorden centraal, om plezier mee te hebben, om van te leren, en als stof tot nadenken; neem je te veel hooi op je vork? Ga je met lood in je schoenen ergens naar toe?

‘Vanuit je eigen matje je eigen padje lopen’

Coach Marco Gorselink van Brilliant Work begeleidde de jonge ondernemers in een coaching traject. “Startende ondernemers hebben veel vragen. Over leiderschap, communicatie, hoe genereer ik voldoende inkomen, hoe neem ik personeel aan, welke strategische samenwerkingspartners wil/moet ik aangaan en ga zo maar door. De Vlaamse coach Jan Bommerez zegt over trajecten en projecten: ‘begin with the end in mind.’ Ik vraag ook altijd aan het begin: welk resultaat wens je? Ik begeleid 9 sessies: de eerste 3 gaan over identiteit, koers en jouw toegevoegde waarde. Het 2e gedeelte van de sessie gaat over doelstellingen en acties. Je moet weten waaróm je iets doet anders blijf je ongestructureerd en zonder focus bezig.” Marco haalt het zogenoemde Golden Circle model aan. “Veel bedrijven kunnen wel aangeven wát ze doen en hóe ze het doen maar niet waaróm. Debbie en Yvette doen wat ze leuk vinden en dat plezier willen ze overbrengen op hun klanten. De eerste 2 delen vat ik samen als: ‘vanuit je eigen matje je eigen padje lopen’. Geen goed Nederlands maar het bekt lekker. Bij Studio Spreekwoord is het ‘matje’ plezier en het ‘padje’ het plezier naar de klant brengen.  Als het fundament stevig staat gaan we in het 3e gedeelte sparren.”

Balans tussen ‘aan’ en ‘in’ je bedrijf werken

Marco: “Veel bedrijven zijn heel goed op hun vakgebied, hebben expertise, maar missie en visie zijn ook belangrijk. Ik noem dat de balans tussen de ‘aan’ en de ‘in’: werken áán je bedrijf en ín je bedrijf. Met mijn bedrijfskundige- en psychologie achtergrond heb ik affiniteit met zowel de harde als de zachte kant van het ondernemen.” De ondernemers zijn het eens: “De combinatie van de ‘mensenmens’ met de pragmatische bedrijfskundige; dat is prettig.  We hebben focus aangebracht en ook het financiële gedeelte is duidelijker geworden. Het is fijn om te wéten dat het goed gaat, omdat je het kan toetsen aan een bepaald streefgetal of bedrag of het aantal opdrachten. Ook onze koers is helder. We zijn geen spreekwoordenbureau maar meer een conceptbureau, een creatief bureau. Dat inzicht kwam dankzij Marco, omdat we zoveel bezig zijn geweest met wie zijn we, wat doen we, wat willen we uitstralen en wat ons onderscheidend vermogen is. Het voelde een beetje als losse flodders, nu klopt het. Je mag overigens best een afslag nemen als je eenmaal richting bepaald hebt, dat doe je dan bewust.

Kogel door de kerk

Hoe kwamen Yvette en Debbie op het idee van Studio Spreekwoord?
Yvette: “Ik geef les aan de HAN, bij de opleiding ‘Ondernemerschap en Retailmanagement’. Toen studenten vroegen wat míjn ondernemersdroom is, moest ik denken aan een droom die ik sinds mijn 18e heb: een spreekwoordenmuseum, waar je met de kippen op stok kunt, een varkentje kunt wassen en met de deur in huis valt. Maar ja, een museum opzetten is niet zomaar iets. De vraag van de studenten zette me wel aan het denken: hoe kan ik op een andere manier iets met spreekwoorden doen?  Zo ontstond het concept van een stadsroute waarbij de kogel door de kerk vliegt en de warme broodjes over de toonbank gaan, en ging het balletje rollen.”

Debbie: “Yvette en ik hebben jarenlang samengewerkt en zijn daarna vriendinnen gebleven. Toen Yvette mij vroeg het routeboekje te ontwerpen, ik heb een achtergrond in communicatie en vormgeving, was ik meteen enthousiast. Niet alleen over haar ideeën, maar ook om samen weer iets moois te creëren. We bedachten al snel: dit willen we vaker. Van de ene opdracht kwam een andere en nu zijn we alweer 2,5 jaar bezig.”

Toekomst

De vrouwen zien de ‘stip op de horizon’ helder voor zich: “Wij willen hét creatieve bureau zijn voor bedrijven die hun locatie leuker willen maken voor bezoekers, of het nu een camping, restaurant of bibliotheek is. We willen een leuke ervaring toevoegen voor gasten, een gezellige plek waar gezinnen met elkaar in verbinding zijn en samen veel plezier maken. Spreekwoorden maken de taal leuker en wij maken plekken leuker.”

Droom jij er als startende ondernemer ook van om niet langer je in los zand te begeven maar de touwtjes zelf in handen te hebben?  Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Ben jij bovendien een startende ondernemer in de provincie Gelderland, of een cultuurondernemer in Overijssel (niet langer dan 5 jaar ingeschreven bij de KvK)? Dan is het zelfs mogelijk om met een coach samen te werken met behulp van subsidie!

Meer cases

case-r

R-Solution Medical - Bedrijfsgroei en exportcoaching

“Zonder coaching hadden we waarschijnlijk een aantal misstappen gemaakt.” Startup R-SOLUTION Medical uit Barneveld ontwikkelde een verpakkingsrobot voor de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van ziekenhuizen. De...

sales coaching Fresh Finds Brilliant Work

Fresh Finds - Starterscoaching

“Er kwam als startend ondernemer zo veel op mij af”, legt Yvette Drenth uit als zij vertelt over de start van haar onderneming.  “Ik...

business coaching zz0-ers

Veel soeps - Starterscoaching en ondernemerscoaching

“Ik heb een eigen bedrijf in soepen”, vertelt Mariëlle Lamberts. “En dan zo veel mogelijk biologisch en lokaal. Toen ik met mijn bedrijf startte,...

Neem gerust
contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden rondom business coaching voor jouw bedrijf? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Geef je bedrijf een boost!

Vol vertrouwen van start met je nieuwe bedrijf met de persoonlijke begeleiding en expertise van onze ervaren coaches.

Ontwikkel jezelf als manager of ondernemer en laat je bedrijf groeien. Ontdek jouw mogelijkheden met een business coach.

Beheers het gehele salesproces en verkoop jezelf en je bedrijf vol overtuiging. Voor individuen en teams.

Verleg de grenzen van je bedrijf en vergroot je omzet door zaken te doen in het buitenland met behulp van onze exportadviseurs.

Scherp je leiderschapsvaardigheden aan en bouw een sterk team om je heen dat optimaal functioneert.

Laat je werknemers zich ontwikkelen en maak je bedrijf sterker met onze effectieve en beproefde workshops.

Gratis gesprek aanvragen

Vul hiernaast je gegevens in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Hierbij kijken we waar je wensen en behoeftes liggen en gaan we samen kijken hoe we je succes kunnen accelereren!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Zoek