De Bomenbieb – Starterscoaching

simen brunia starterscoaching brilliant work

Simen Brunia is een echte bomenliefhebber. “Al tien jaar lang ben ik bezig met het opzetten, beheren en uitbreiden van een kennisencyclopedie over bomen (Bomenbieb)”, vertelt hij. “Maar er heeft nooit een verdienmodel achter gezeten en die wens was er ook niet echt.” Totdat het ‘productiewerk’ wat hij deed – zoals onderzoek aan en bij bomen en advies geven aan overheden en boombezitters – hem begint te storen. “De wens om kennis te delen over bomen begon steeds meer te groeien.”

“Vanuit de overheid werd de mogelijkheid geboden om startende ondernemers te ondersteunen met een coachingstraject. Zo ben ik bij Brilliant Work en coach Marco Gorselink terecht gekomen”, vertelt Simen. “Ik wilde nu kiezen voor mezelf, mijn eigen lijn en als zzp’er aan de slag gaan. Samen met Marco ben ik de business gaan ontdekken en inzichtelijker gaan maken. Ik had ook veel vragen zoals ‘Welke keuzes maak je als het gaat om opdrachtgevers, projecten, klanten en uurprijzen? Hoe onderneem je eigenlijk? Wat zijn de do’s en don’ts?”

‘Ik wil ook de emotie en historie van een boom vertellen’

Ondanks dat Simen het naar zijn zin had in zijn werk, wilde hij graag het verhaal van de boom vertellen. “Het ging steeds meer om de zakelijke kant van de boom”, legt hij uit. “Het ‘verhaal’ moest vooral kort en bondig zijn en er werden alleen gegevens verzameld en dat moest ik vertalen in rapportages. De emotie, historie en bijzonderheden aan bomen zijn voor veel boombezitters bijna net zo belangrijk, dan alleen de zorgen of angsten over bomen”, vertelt hij.

“De afgelopen 15 jaar stond de boom steeds centraal, maar ineens werd de mens bij de boom net zo belangrijk of misschien zelfs wel belangrijker. Toen ik mijn ontslag indiende en had besloten om zelfstandige te worden, heb ik heel bewust gekozen om als kennisdeler actief te zijn en me niet fulltime te laten inhuren als boomspecialist. Want dan zou er feitelijk weinig veranderd zijn aan de werkzaamheden.”

‘Ik had al best over veel zaken nagedacht’

“In eerste instantie was coaching voor mij een mogelijkheid om de praktische kant van het ondernemen inzichtelijk te maken. Wie zijn je opdrachtgevers, wat zijn je opdrachten, hoe ziet je ideale werkweek eruit, hoe balanceer je tussen hard werken en de administratie, acquisitie, marketing en alle andere zaken die bij het ondernemen op je afkomen? Ook vragen als groei in een bedrijf, mogelijk personeel, bedrijfsprocessen inzichtelijk maken én sterktes en zwaktes van jezelf inzichtelijk maken, kwamen tijdens de sessies met Marco aan bod”, vertelt Simen.

“Marco had een stappenplan in zijn hoofd, maar merkte al snel dat ik over veel zaken al wel had nagedacht”, laat Simen weten. “Daardoor werden veel sessies ook wat informeler. Het was meer een goed gesprek, een sparringpartner en vraagbaak over issues die langs kwamen. Eén van de oplossingen op een vraagstuk waar ik destijds mee worstelde was: Keep it simple”, vertelt Simen.

Hou het simpel

“Soms heb je de neiging als ondernemer om steeds wat nieuws te verzinnen, steeds met een nieuwe naam, een andere website of doelgroep. Maar Marco liet me inzien dat de oplossing heel vaak ligt in het simpel houden van processen in je hoofd; en dus te kiezen voor een naam en website waar alles samenkomt. Dat was doeltreffender dan allemaal kleine puzzelstukjes in de onderneming hebben die het dan wellicht allemaal ook ‘net niet’ zijn wat ze moeten zijn.”

De gesprekken met Marco waren altijd fijn en de manier waarop we vraagstukken behandelden, voor mij heel doeltreffend”, vertelt Simen. “Uiteindelijk hebben we het stappenplan wat we vooraf hadden bedacht, niet eens helemaal afgerond. Het doel van coaching in de opstartfase van het ondernemerschap is erg fijn en behulpzaam geweest.”

'Het resultaat was een doel voor ogen hebben'

Het resultaat van de coaching is dat ik alle facetten van een zzp’er zijn met Marco heb kunnen bespreken én aanscherpen. Ik heb geleerd een doel voor ogen hebben en je niet laten (ver)leiden tot het doen van concessies daarin. Ik heb geleerd beter na te denken over waarom je bepaalde beslissingen maakt, waarom je met bepaalde opdrachtgevers in zee gaat of juist niet, welke opdrachten goed voor je doel zijn, maar ook dat het soms goed is om een wat meer financieel gericht doel hebben.”

Simen is erg tevreden over zijn coachingstraject en hoopt de komende vijf jaar aan zijn positie binnen het kleine ‘bomenwereldje’ te kunnen werken. “Ik hoop stappen te kunnen zetten om landelijke bekendheid te krijgen als bomenspecialist. En over vijf jaar zou er toch zeker ook een boek met Simen Brunia op de kaft moeten staan in mijn eigen Bomenbieb”, vertelt hij trots.

Heb jij ook een mooi doel voor ogen of ben je op zoek naar ondersteuning om jouw passie om te zetten in een droombaan? Neem dan contact met ons op voor advies!

Meer cases

sales coaching Fresh Finds Brilliant Work

Fresh Finds - Starterscoaching

“Er kwam als startend ondernemer zo veel op mij af”, legt Yvette Drenth uit als zij vertelt over de start van haar onderneming.  “Ik...

marber products export coaching

Marber Products - Exportcoaching en bedrijfsgroei

“Ik stond er niet alleen voor”, vertelt Berrique Willmott van Marber Products als zij gevraagd wordt naar haar ervaringen met Brilliant Work.  “Brilliant Work...

business coaching zz0-ers

Veel soeps - Starterscoaching en ondernemerscoaching

“Ik heb een eigen bedrijf in soepen”, vertelt Mariëlle Lamberts. “En dan zo veel mogelijk biologisch en lokaal. Toen ik met mijn bedrijf startte,...

Neem gerust
contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden rondom business coaching voor jouw bedrijf? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Geef je bedrijf een boost!

Vol vertrouwen van start met je nieuwe bedrijf met de persoonlijke begeleiding en expertise van onze ervaren coaches.

Ontwikkel jezelf als manager of ondernemer en laat je bedrijf groeien. Ontdek jouw mogelijkheden met een business coach.

Beheers het gehele salesproces en verkoop jezelf en je bedrijf vol overtuiging. Voor individuen en teams.

Verleg de grenzen van je bedrijf en vergroot je omzet door zaken te doen in het buitenland met behulp van onze exportadviseurs.

Scherp je leiderschapsvaardigheden aan en bouw een sterk team om je heen dat optimaal functioneert.

Laat je werknemers zich ontwikkelen en maak je bedrijf sterker met onze effectieve en beproefde workshops.

Gratis gesprek aanvragen

Vul hiernaast je gegevens in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Hierbij kijken we waar je wensen en behoeftes liggen en gaan we samen kijken hoe we je succes kunnen accelereren!

Search