Wat levert een ondernemerscoach je op?

5 januari 2021

Een ondernemerscoach in de hand nemen lijkt misschien een luxe, maar is in feite heel essentieel. De meeste bedrijven groeien niet in omzet of professionaliteit doordat de ondernemer of directie zich niet ontwikkelen of laten ondersteunen. Er is genoeg onderzoek gedaan over het rendement, zo heeft de International Coach Federation laten zien dat de ROI op coaching 700% is. Ik ben nu tien jaar ondernemerscoach en heb in die tijd behoorlijk wat klanten bijgestaan, zowel in Nederland als Engeland. Of ze nu heel veel jaren ervaring hebben of net beginnen, praktisch of academisch zijn opgeleid, ze hebben allemaal profijt bij wat externe ondersteuning. Wat ze gemeen hebben is:

Dilemma’s

Je staat continu voor dilemma’s. Waar investeer ik mijn geld in? Waar stop ik mijn tijd in? Wat moet ik doen met een slecht functionerende medewerker? Er is geen goede keuze als ondernemer. Door een coach in de hand te nemen kun je de voors en tegens bespreken van deze beslissingen en ook kijken hoe je dit soort dingen het beste evalueert. Vaak blijf je zelf vast zitten in dit soort beslissingen en helpt het enorm om je twijfel uit te spreken. Zo zie ik vaak dat mensen een beslissing niet nemen uit angst voor wat er mis kan gaan, maar vaak niet stil staan bij de consequentie van geen beslissing nemen. Die is vaak nog veel erger! Het nemen van een beslissing an sich lucht vaak ook al heel erg op.

Een betere ondernemer worden

Je hebt niet vaak iemand om van te leren. Als je in loondienst bent dan heb je bijna altijd wel een manager of mentor. Als ondernemer ben jij meestal de hoogste in de voedselketen, maar wie maakt jou een betere versie van jezelf? Hoe wordt je beter in verkopen, je mensen aansturen, financieel inzicht, strategisch denken, delegeren, time management, marketing of internationaal ondernemen? Het resultaat is dat je werk of minder leuk is dan je had gehoopt of dat je bedrijf niet de resultaten behaalt die je zou willen. Natuurlijk kun je ook een cursus volgen, maar een op een leren van een coach of adviseur is vaak de snelste manier.

Wat je niet ziet

Je hebt blinde vlekken. Ik zie vaak genoeg onleesbare websites, nieuwsbrieven van 43 pagina’s lang (niet overdreven, een echt praktijkvoorbeeld), spreek ontevreden medewerkers binnen een bedrijf of zie bedrijven waar de klanten weglopen omdat ze niet optimaal worden ondersteund. We zijn hier allemaal blind voor, het is als de badkamer van de loodgieter… Heel zonde, niet nodig en vaak makkelijk te fixen waardoor je veel meer resultaat uit je bedrijf haalt.

Klankbord

Er is niemand om regelmatig mee te klankborden en ventileren. Je vrienden en familie zitten er echt niet op te wachten om twee uur lang naar al jouw issues en wensen als ondernemer te luisteren. En al helemaal niet om objectief advies te geven. Ook voor de kwaliteit van je liefdesrelatie is het vaak goed om een ondernemerscoach te nemen. Hoe leuk is het voor jouw echtgenoot om te luisteren naar je verhalen over bijvoorbeeld wanbetalende klanten of hoe stressvol/saai je werk is geworden de laatste tijd?

Hamsterwiel

De waan van de dag neemt over. De wensen die je op lange termijn had zijn vergeten of raken ondergesneeuwd. Of je denkt dat ze niet meer haalbaar zijn omdat je die grote droom niet in kleinere stappen en acties kunt opdelen. Dat komt omdat je je blik laat vernauwen op dat wat er vandaag of deze week af moet, in plaats van waarvoor je destijds het bedrijf het opgezet. Of de potentie die er nu in je bedrijf zit. Ik zie vaak dat klanten vast zitten, dat ze enorm zouden kunnen groeien met hun bedrijf of hun werk inhoudelijk leuker zouden vinden als ze iets zouden automatiseren, outsourcen of een (extra) medewerker of stagiair zouden aannemen. Maar dat vergt even tijd om op gang te krijgen en zolang je dat niet blijft de niet zo leuke status quo. Een goede coach kan feilloos de vinger op de zere plek leggen en je helpen wel te zien wat de stappen zijn om hier uit te komen.

Hoe kies je een ondernemerscoach?

Een ondernemerscoach helpt je bij al dit soort zaken. Wat belangrijk is, is dat je iemand hebt die dus en kan luisteren, je doelen naar boven kunt halen voor jezelf en je bedrijf, helpt die te verwezenlijken en je een (nog) betere ondernemer maakt. Iemand die zich snel kan inleven in jouw bedrijf en in jou als persoon en ervaring heeft hierin. Er zijn nogal wat coaches aan het werk in Nederland die enorm variëren in expertise, ervaring, stijl en aanpak. Bedenk voor jezelf dus ook wat je nodig hebt. Wil je vooral een klankbord of bijvoorbeeld iemand met expertise op een bepaald gebied? Wil je een coach die vooral aardig en meelevend is, of een die je ook voor het blok durft te zetten als je dingen doet die niet overeen komen met je doelen?

Natuurlijk moet het qua budget ook passen. Gelukkig hebben we bij Brilliant Work zowel ongesubsidieerde als gesubsidieerde trajecten, dus we kunnen altijd wel iets vinden dat past. Als beste MKB coachings- en adviesbureau van Nederland voor 2019 en 2020 (uitgeroepen door Corporate Vision magazine), passen een van onze tien coaches altijd bij je. En als je wilt kun je binnen ons team ook nog van tijd tot tijd wisselen van coach zodat je het beste van iedereen krijgt.

Wil je een gratis intake? Neem dan even contact op via info@brilliantwork.nl of 06 21371669.

Lizanne Jakobs – Bedrijfscoach, ondernemerscoach en oprichtster van Brilliant Work

Meer blog artikelen

Krathaak
24 juni 2024

Nieuwsbrief juni 2024

Met nieuws over: HR en marketing goed op de rit? Ontvang een gratis check! Van idee naar op het schap bij Albert Heijn. Tips [...]

Brilliant Work HR coaching
3 juni 2024

Met de juiste tools kunnen bedrijven en werknemers elkaar laten groeien

Onlangs is HR-coach Esther Lucassen aangesloten bij het team van Brilliant Work. Zij richt zich op de menselijke kant van organisaties in verandering en [...]

Zoek