Wat is een organisatie opstelling?

20 april 2020

Ken je dat?

Dat jou dingen overkomen in je organisatie die je niet (logisch) kunt verklaren? Of waarover maar geen echte duidelijkheid komt, zoals de lancering van een nieuw product?  Of je personeel toont vele vormen van weerstand tegen je huidige bedrijfsleider en al zijn voorgangers?

Voor dit soort vragen en veel andere vragen werkt een organisatie-opstelling.

Wat is een opstelling?

Opstellingen is een instrument binnen het systemisch werken dat op een eenvoudige, maar zeer effectieve manier de (verstoorde) dynamiek binnen zowel families als organisaties kan blootleggen. Of, anders gezegd, om op een systemische manier inzicht te krijgen in ongewenste of onverklaarbare verschijnselen binnen een systeem zoals bv een familie of organisatie. In dit blog beperken we ons tot de organisatie-variant.

Systemisch werken is binnen de bestaande systeemtheorieën het letterlijk neerzetten van een systeem (=organisatie) door middel van zogenaamde representanten. Deze systeemtheorieën gaan er kortgezegd vanuit de mens zichzelf pas begrijpt (én begrepen voelt!) in relatie tot zijn of haar relaties.

Hoe werkt een opstelling?

Een opstelling werkt via het verschijnsel van deelneming via anderen, de zogenaamde representanten. De vraagsteller brengt een organisatie-vraag  in en de begeleider verheldert eventueel deze vraag.

Vervolgens kiest de vraagsteller intuïtief (een aantal) representanten uit de groep, waarbij elke representant iets of iemand vertegenwoordigt, die verbonden is met de context van de organisatie-vraag.

De representanten worden vervolgens fysiek in de ruimte geplaatst door de vraagsteller op basis van (weer) die intuitie. En dan begin het fantastische spel van onderliggende en onderlinge dynamiek waarbij de representanten van binnen voelen hoe het met hen is. Via interventies van de begeleider wordt helder wat de kern van het probleem is en hoe dit effect heeft op de huidige situatie.

Voorbeelden van ongewenste dynamieken & vraagstukken kunnen zijn:

  • Hoe komt het dat 1 bepaald team structureel onder presteert als het om omzet gaat?
  • Op een bepaalde positie in mijn bedrijf zit binnen 4 jaar de 5e Hoe kan dit?
  • Wat zijn voor mijn bedrijf de ideale toekomstige markten en/of doelgroepen?
  • Welke producten en/of diensten zijn geschikt om te voegen aan mijn portfolio?
  • Of…welke juist niet!?
  • Ik wil een bedrijfsovername doen. Wat is de weg naar optimale integratie van ‘oud’ en ‘nieuw’?
  • Heeft mijn bedrijf nog voldoende toegevoegde waarde in de huidige economie of zal ik liquideren?
  • Heeft de weerstand van mijn personeel te maken met het vertrek van de oprichter? Of ergens anders mee?

Meer weten hoe we dit bij jouw organisatie kunnen toepassen? Neem contact met ons op

Auteur: Marco Gorselink, strategiespecialist en ondernemerscoach bij Brilliant Work

Binnen het team is hij de specialist op het gebied van opstellingen met een opleiding in zowel familie als organisatieopstellingen. Vanuit zijn bedrijfseconomische en psychologische achtergrond analyseert hij haarscherp wat er gebeurd in je bedrijf. Deze trajecten zijn net als de andere Brilliant Work trajecten meestal met subsidie beschikbaar.

Meer blog artikelen

20200714_14092031812
16 september 2020

Nieuwsbrief juli 2020: 25k subsidie op ontwikkeling van personeel, live workshops starten weer, generation E kennissessies en meer

Lees alles over: Subsidie voor ontwikkeling van je personeel Nieuwe data voor live workshops Generation E kennissessies Opnames onlangs gegeven webinars nu beschikbaar Subsidie [...]

guven2
24 oktober 2019

Internationale ambities met je bedrijf? Privacy Direct vertelt hoe zij dit hebben ingevuld met Brilliant Work

Wil je ook weten of er voor jouw diensten of producten een markt is in het buitenland? En zo ja in welke landen en [...]

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Gratis adviesgesprek

Vul hieronder je gegevens in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Hierbij kijken we waar je wensen en behoeftes liggen en gaan we samen kijken hoe we je succes kunnen accelereren!