Je gaat goederen vervoeren naar het buitenland. Naar welk land je ook gaat exporteren, buiten of binnen de Europese Unie, je krijgt hoe dan ook te maken met exportdocumenten. Veel van Brilliant Work’s klanten lopen hier tegenaan, vandaar dat wij hier een samenwerkingspartner voor hebben. Zij hebben hier een handig blog over geschreven. Omdat je voor vooral bij export buiten de EU in aanraking komt met de douane, zijn verschillende soorten documenten vereist. Het niet hebben van de juiste documenten bij je zending, kan vervelende gevolgen hebben. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste documenten krijgt en dat je ze correct invult?
Exportdocumenten of oorsprongsdocumenten worden bij invoer door het land van de uiteindelijke bestemming gevraagd om verschillende redenen. Dit komt doordat veel landen werken met handelsmaatregelen voor het stimuleren of afschermen van handel op hun eigen markt. Daarnaast is de oorsprong of herkomst van producten ook bepalend. De meest voorkomende exportdocumenten zijn het Certificaat van Oorsprong en het EUR.1-certificaat.
Certificaat van Oorsprong
Met het Certificaat van Oorsprong (ook bekend als CvO en Certificate of Origin) geef je aan in welk land een product gemaakt is. Dit veelal verplichte document wordt gevraagd vanwege politieke redenen (boycot, waardoor producten worden geweigerd), handelspolitieke redenen (hoeveelheidscontingent) en als vereiste in een Letter of Credit. De belangrijkste uitgangspunten voor het bepalen van de oorsprong van jouw goederen zijn het geheel en al verkregen van jouw product of de laatste ingrijpende be- of verwerking aan jouw product.
EUR.1-certificaat
Met het EUR.1-certificaat kun je de importeur in het land van bestemming het recht geven op korting of zelfs vrijstelling van invoerrechten. Het is geldig in alle landen waarmee de EU (Europese Unie) een handelsovereenkomst heeft. De hoogte van dit invoerrecht (ook wel douanerecht genoemd) kan voor ieder product en ieder land verschillend zijn. Zonder dit certificaat wordt het normale (hogere) tarief invoerrecht in rekening gebracht, mét het certificaat wordt het preferentiële (verlaagde) tarief berekend. Het gebruik van een EUR.1 is niet verplicht.
Documenten toepassen
Je weet nu in grote lijnen waar het CvO en EUR.1 voor bedoeld is. Maar hoe weet je nu wanneer en hoe je deze exportdocumenten moet toepassen? Want hoe weet je bijvoorbeeld of je een Certificaat van Oorsprong nodig hebt? Hoe weet je of jouw handelsfactuur gelegaliseerd moet worden door de Kamer van Koophandel? Hoe weet je of jouw documenten nog langs de ambassade moet voor een legalisatiestempel? En hoe weet je over welk bewijslast je moet beschikken?
Exportdocumenten.com als dé oplossing
Hoe fijn is het dat je de antwoorden op dit soort vragen met behulp van slechts één platform kunt vinden? Dat kan namelijk op Exportdocumenten.com: dé doe-het-zelf webshop die zo ingericht is dat je zelf je documenten kunt regelen.
- Het aanmaken van een account is gratis. Je betaalt per aanvraag, zonder bijkomende (financiële) verplichtingen.
- Je krijgt advies door de (ingebouwde) landvereisten-assistent, over welke documenten je nodig hebt voor het land van bestemming.
- Je aanvraag wordt door onze douanespecialisten gecontroleerd op juistheid en volledigheid voordat deze naar de KVK gaat waarmee wij een digitale koppeling hebben.
- Het is ook mogelijk om je ambassade legalisatie via de webshop te regelen.
- Heb je hulp nodig tijdens het doorlopen van de webshop? Dan staat het Customer Service team voor je klaar, per mail en telefonisch.
Uitvoeraangifte.com
Exporteer je goederen naar landen buiten de EU? Dan moet je een uitvoeraangifte indienen bij de Douane. Dit douanedocument (ook wel EX-A genoemd) kun je op eenzelfde manier regelen als het CvO en EUR.1. Ga hiervoor naar Uitvoeraangifte.com. Ook hier kun je gratis een account aanmaken. Binnen enkele minuten kun je al aan de slag met het regelen van je eerste aangifte.
Voor vragen over exportdocumenten mail info@exportdocumenten.com of bel +31(0)314-354865.
Wil jij gaan exporteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ben je wel op de hoogte van de wet- en regelgeving van je doel-exportland? Wil je met distributeurs of agenten gaan werken? En last but not leat, zitten ze in dat land wél op jouw dienst of product te wachten? Dit zijn allemaal vragen waar Brilliant Work je bij kan helpen. We hebben diverse exportcoaches in huis die ervaring hebben met verschillende landen, zowel binnen als buiten de EU. En een prettige bijkomstigheid is, exportadvies via ons vaak ook nog eens deels gesubsidieerd kan worden. Dus wacht niet tot een ander in jouw product in een ander land aan de haal gaat en neem contact met ons op!