Door ervaringsgericht trainen haal je veel meer uit je team.

Ivar is onze ervaringsgerichte trainer.
13 september 2023

“Als je ervaringsgericht traint, dan koppel je theorie en praktijk aan elkaar en spreek je alle zintuigen aan”, vertelt Ivar van Asten, ondernemerscoach en trainer bij Brilliant Work. “Onderzoek heeft ook aangetoond dat van een reguliere training slechts 15% wordt onthouden, terwijl dit percentage bij ervaringsgericht trainen op 70% of hoger ligt.”

Ivar werkt sinds 2006 al met ervaringsgericht trainen en wil graag de toegevoegde waarde van deze manier van trainen benadrukken: “Als je een training volgt in een zaal, waar een PowerPoint wordt getoond en je een verhaal vertelt, worden alleen de hersenen aangesproken op kennisverwerking. Doordat je met ervaringsgericht trainen ook gaat doen en ervaren wordt het effect vele male groter”, legt hij uit.

Het is meer dan een teamuitje

“Ervaringsgericht trainen is echt iets anders dan een teamuitje. Met een teamuitje versterk je de band tussen teamleden, maar werk je niet aan de onderlinge verhoudingen en doelen van een team”, vertelt Ivar. “Bij een teamuitje gaat het meer om samen een mooie herinnering te creëren. Tijdens onze ervaringsgerichte trainingen word je juist in beweging gebracht om bijvoorbeeld te ervaren hoe een goede samenwerking met je teamleden kan zijn en waar de knelpunten zitten.”


“Tijdens ervaringsgericht trainen wordt er een beroep gedaan op werken met je hoofd, je handen én je hart”, legt hij uit. “Door middel van het uitvoeren van een activiteit, ga je in op processen die binnen het bedrijf ook plaatsvinden.” Ivar doet dit graag met outdoor activiteiten. “Kenmerk van deze activiteiten is dat ze zodanig zijn ontworpen dat je als team bij de uitvoering allerlei hobbels tegenkomt. Dan heeft het team de inzet van ieders kwaliteiten nodig om deze hobbels te nemen, maar dat gaat natuurlijk niet altijd even makkelijk. Dit doet een beroep op ieders flexibiliteit en inzet: je gaat ervaren wat wel en niet werkt en leert daarvan en rijst vanzelf de vraag hoe dat team dat in het dagelijkse werk doet. Door op een positieve manier een stressvolle situatie te creëren, word je als het ware teruggeworpen op je oorspronkelijke gedrag wat je ook in je werk laat zien. Vervolgens ga je samen daar op reflecteren en bijsturen, waardoor je er als team waardevoller uit komt en leert van en met elkaar.”

Ervaringsgericht trainen geeft ook inzicht in team samenstellingen

Ervaringsgericht trainen is geschikt voor zowel kleinere als grotere bedrijven, laat Ivar weten. “Een dergelijke training is al waardevol als je met zo’n zes tot acht deelnemers bent. Ook bij kleinere teams heb je te maken met allerlei processen. Door deze processen beter te stroomlijnen, is het voor een bedrijf bijvoorbeeld ook weer makkelijker om verder te groeien.”

“Maar het gaat niet alleen om de bedrijfsprocessen in kaart te brengen; het kan een bedrijf ook helpen om beter te begrijpen waarom sommige teams nog niet goed functioneren”, vertelt hij. “Je gaat door middel van deze training binnen het bedrijf kijken wat de kwaliteiten zijn van de teamleden én waar de valkuilen zitten. Tijdens de oefeningen zie en leer je hoe je de kwaliteiten van ieder teamlid kunt versterken en de valkuilen kunt aanvullen. Stel dat je een medewerker hebt die wel goed kan plannen, maar niet helder kan communiceren. Dat kan tijdens een activiteit zoals vlotbouwen, ineens naar boven komen. Daar gaan we dan ook mee aan de slag, zodat het team ervan leert.”

“In de normale dagelijkse werkzaamheden, zie je dat misschien niet zo snel. Dit kan juist heel erg verhelderd werken. Maar het geldt ook andersom: misschien kan iemand veel beter communiceren dan plannen en dat was niet bekend. Juist door de opbouw in de activiteiten, kun je beter elkaars hulp inschakelen om kwaliteiten verder te ontwikkelen of te ontdekken en zo mensen binnen een team breder inzetbaar te maken.”

Schakelen door chaos

“Elke activiteit biedt leerstof om meerdere vaardigheden te ontwikkelen. In de meeste activiteiten zit een stukje chaos of positieve stress waar het team mee te maken krijgt. Projectmanagement, leiderschap, effectief samenwerken en communiceren komen dan ook het meeste aan bod. Maar ook out-of-the-box denken en stressmanagement. Hier zijn vaak teamleden vaardig in waar je dat niet van verwacht, of ziet, in de dagelijkse praktijk. Enkele activiteiten worden door een vrijwillige projectleider geleid, die na de nodige instructie, het team gaat aansturen. Dat geeft soms ook chaos, maar dat gebeurd in het dagelijkse werk ook. Hoe gaat de projectleider hier mee om en hoe werkt dat voor de teamleden? Wat zijn mogelijke ontwikkelpunten waar je direct mee aan de slag kunt? Dat zijn allemaal leerpunten in een positieve sfeer, waardoor het leren alleen maar makkelijker wordt en bovendien gekoppeld is aan een leuke activiteit. Positief bekrachtigen noemen we dat.”

Buiten bezig zijn, leidt tot meer ruimte voor ideeën

Het lijkt inderdaad alsof iedereen heel actief mee moet doen, maar deze vorm van trainen is echt geschikt voor iedereen, ook voor mensen die minder fit zijn of een lichamelijke beperking hebben, legt Ivar uit. “Het maakt niet uit of je fysiek fit bent of niet. Je hebt immers ook waarnemers nodig die toekijken. Het gaat er vóóral om dat je samen met je team buiten bezig bent. Buiten zijn betekent dat je minder begrenzingen en overtuigingen hebt die in de weg zitten. Je bent veel creatiever en stapt makkelijker uit je bestaande patronen. Zo is er veel meer ruimte voor ideeën en je laat sneller de controle los, wat ook weer zorgt voor verrassende elementen.”

Wil jij binnen jouw bedrijf ook de samenwerking tussen afdelingen of teams verbeteren? Of mag het leiderschap binnen jouw bedrijf versterkt worden? Neem dan contact op met Brilliant Work. Wij hebben de juiste trainingen in huis die passen bij de uitdagingen die jouw bedrijf nodig heeft. 

Meer blog artikelen

Brilliant Work HR coaching
3 juni 2024

Met de juiste tools kunnen bedrijven en werknemers elkaar laten groeien

Onlangs is HR-coach Esther Lucassen aangesloten bij het team van Brilliant Work. Zij richt zich op de menselijke kant van organisaties in verandering en [...]

Esther Lucassen nieuwsbrief maart
26 april 2024

Nieuwsbrief maart 2024

Met nieuws over: Ontmoet onze nieuwe HR-bedrijfscoach en interim HR-manager Esther Lucassen Inschrijvingen voor de editie van 2024 van de Top 250 zijn nu [...]

Zoek