Wat betekent Brexit voor mijn bedrijf? Wat voor hulp kan ik er bij krijgen?

11 oktober 2018

Veel Nederlandse ondernemers zijn nog niet zo bezig met de aankomende Brexit. Of het nu is vanuit het gevoel dat je er toch niets aan kunt doen, dat het misschien wel helemaal niet gaat gebeuren of dat we toch nog niets zeker weten. Maar dat is zoiets als niets doen terwijl je weet dat je auto de volgende APK waarschijnlijk niet gaat doorstaan. Je kunt gewoon wachten tot hij uit elkaar valt, hem nu al laten repareren of een nieuwe kopen. En hetzelfde geldt voor je bedrijf en Brexit.

Wie moet hier al rekening mee houden, wat moet je gaan doen en wanneer gaat het in? Want er is nog niets officieel goedgekeurd door het VK en alle EU lidstaten over zowel hoe we uit elkaar gaan als hoe het er na Brexit uit gaat zien. Ik zal antwoord geven op die vragen. Wat er ook gebeurd, zaken doen met het Verenigd Koninkrijk zal in de toekomst qua moeilijkheid ergens hangen tussen zaken doen met China of met Duitsland. Dus wel importheffingen, BTW, veel langere douanecontrole, exportvergunningen, minder gunstige belastingregelingen of als je importeert zelf verantwoordelijk zijn voor CE normering.

Wie: Als je wat dan ook zakelijk doet met het Verenigd Koninkrijk in welke vorm ook, of dat van plan bent te gaan doen in het komende jaar. Een paar voorbeelden uit mijn klanten en kenniskring, een transportbedrijf dat dagelijks goederen vervoerd naar Engeland, een luierbedrijf dat luiers importeert uit Schotland, een uitzendbureau dat Engelse uitzendkrachten in Nederland verhuurt, een vleesbedrijf dat verkoopt naar klanten in het VK of een farmaceutisch bedrijf dat klanten wil gaan werven in Engeland. Al deze bedrijven krijgen met Brexit te maken. Weet jij wie er van gaat profiteren en wie niet? Ik wel*!

Wanneer: We weten dat per 29 maart Brexit plaats gaat vinden. De hoop dat er een 2e referendum komt, is naar mijn mening ongegrond en als die er al komt, dan is het nog maar de vraag of die op tijd komt en de uitslag ervan is uitonderhandeld met de EU voor 29/3. Hoe weet ik dit? Ik heb 13 jaar in Engeland gewoond, heb er meerdere bedrijven opgericht, verkocht en gesloten, ben getrouwd met een Engelsman, heb 2 half Britse kinderen, ben partner in een Brits bedrijf en coach (via Skype) een deel van mijn tijd Engelse klanten. Sinds 4 jaar woon ik weer in Nederland en heb hier een coachings- en adviesbureau waarbij ik en mijn collega’s o.a. helpen met internationaliserings- en Brexit trajecten.

In principe willen zowel de EU als GB een overgangsregeling die geldt tussen 29/3/19 en 31/12/20. Alleen die moet nog geratificeerd worden door all EU landen en GB zelf. In die overgangsperiode zouden mensen nog tussen landen kunnen reizen en zich vestigingen en blijft het vrij verkeer van goederen bestaan. Of dit op tijd geratificeerd gaat worden weten we niet. Als dat zo is, dan hebben we een harde Brexit en is er een gigantisch zwart gat in wet en regelgeving met het VK waar we allemaal last van gaan krijgen. Bijvoorbeeld een gebrek aan landingsrechten waardoor het vliegverkeer van en naar GB compleet stil komt te liggen tijdelijk. Maar ook al zou er een overgangsregeling komen, dan is er per eind 2020 geen vrij verkeer meer. Moet je je in de toekomst nou helemaal niet meer op GB richten? Natuurlijk niet, Britten hebben een hoog inkomen en zijn enorm afhankelijk van import van zowel diensten als goederen. Het wordt alleen wat minder simpel dan nu om er zaken mee te gaan of blijven doen.

Veel van de acties die je moet ondernemen om bijvoorbeeld een andere status of vrijstelling te krijgen bij de Nederlandse of Britse belastingdienst of douane kosten zo tussen de 90 en 150 dagen. Dus begin er nu mee!

Wat: Wat moet je nu gaan doen? Ten eerste kun je subsidie aanvragen om te inventariseren wat de impact van Brexit gaat zijn op je bedrijf met behulp van een coach of adviseur. En wat voor stappen je kunt doen om de directe impact te verzachten of uitbuiten. De overheid heeft daar een subsidiepot voor aangelegd die wij namens jouw bedrijf mogen aanvragen. Plus er zijn allerlei hulpmiddelen waar je gebruik van kunt maken.

Ten tweede kun je kijken of het zin heeft om uit te wijken of uitbreiden naar andere landen als je nu voor een groot gedeelte afhankelijk bent van klanten of import uit het VK. En welke stappen je moet ondernemen om dat voor elkaar te krijgen. Ook dit wordt gedekt door subsidie voor je coach.

* Het antwoord is het farma bedrijf.

Wil je meer weten wat Brexit specifiek voor jouw bedrijf en sector gaat betekenen en hoe we je daarbij kunnen helpen? Of waarom het antwoord pharma was, neem dan even contact op via onze pagina https://brilliantwork.nl/contact/

Lizanne Jakobs

Oprichter Brilliant Work

Meer blog artikelen

Meer omzet in het buitenland halen door middel van exportcoaching.
22 februari 2024

6 Tips om zonder gedoe veel omzet te halen in het buitenland

Hoe krijg ik snel, langdurig en zonder gedoe veel omzet in het buitenland? Veel ondernemers die ik spreek hebben de wens om te beginnen [...]

Checklist gezond bedrijf
20 januari 2024

Nieuwsbrief januari 2024

Met nieuws over: Het nieuwe jaar goed van start! Ontvang de gratis checklist gezond bedrijf!  Wat zijn de groeipijnen van een scale-up? Lees het [...]

Search