Met de juiste tools kunnen bedrijven en werknemers elkaar laten groeien

3 juni 2024

Onlangs is HR-coach Esther Lucassen aangesloten bij het team van Brilliant Work. Zij richt zich op de menselijke kant van organisaties in verandering en groei met name binnen MKB-bedrijven. Het is haar kracht om beide partijen dichter bij elkaar te brengen, zodat zij elkaar kunnen versterken. In dit artikel vertelt Esther over het belang van een goed opgezet verandertraject en hoe je met behulp van een HR-coach je bedrijf én medewerkers naar een hoger niveau kunt tillen.

Mens en organisatie laten groeien

Esther, hoe ben je in de rol van HR-coach beland?
“Toen ik vorig jaar na jaren praktijkervaring voor mezelf begon, heb ik mijn eigen missie bepaald en mijn passie voor het naar boven halen van het beste in mensen en teams in organisaties gedeeld. Ik geloof dat wanneer mensen groeien en zich ontwikkelen, de organisatie ook groeit en zich ontwikkelt. Dit sluit nauw aan bij het idee van leren en ontwikkelen, wat precies is waar mijn werk over gaat (zeker ook in de SLIM projecten).”

“Ik geloof dat wanneer mensen groeien en zich ontwikkelen, de organisatie ook groeit en zich ontwikkelt.”

Kun je ons iets vertellen over je ervaringen met groeiende bedrijven?
“ Wat ik vaak zie, is dat kleinere bedrijven die aan het groeien zijn, tegen dezelfde problemen aanlopen. Meestal is er nog geen HR-afdeling of nog geen goede HR-structuur of instrumenten en moeten bedrijven veranderen, omdat ze meer personeel moeten aannemen, of voor het eerst personeel gaan aannemen.”

Van medewerker naar teamleider

Kun je een concreet voorbeeld geven van een bedrijf dat je op deze manier hebt geholpen?

“Natuurlijk. Een klant van mij had een klein bedrijf dat begon te groeien. Waar een medewerker eerst alleen zijn eigen werk moest managen, werd hij nu teamleider. Ik hielp hen bij de overgang naar een leidinggevende positie en bij het laten groeien van anderen met toenemende verantwoordelijkheden. We hebben ook de HR-cyclus aangepast om zowel persoonlijke ontwikkeling als de resultaten goed te monitoren. Het was een leerproces, maar uiteindelijk hebben we een solide structuur neergezet.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor ondernemers die hun bedrijf willen laten groeien?

Een grote uitdaging is dat ondernemers het lastig vinden om hun ‘kindje’ los te laten. Ze zijn gewend om alles zelf te doen en vinden het moeilijk om taken te delegeren. Dit is natuurlijk ook spannend, vooral de eerste keer dat ze iemand aannemen of een belangrijke taak overdragen. Een ander voorbeeld is een ondernemer die al wel met externen werkte en nu voor het eerst een medewerker op kantoor aannam. Het was spannend voor hem om te beseffen hoeveel werk hij zelf deed en hoeveel hij moest loslaten.”

Leren delegeren

Hoe help je ondernemers bij het delegeren van taken?

Het is belangrijk om stap voor stap te werk te gaan. Begin met de minder kritieke taken en werk geleidelijk aan naar meer verantwoordelijkheden. Een klant van mij vond het bijvoorbeeld ‘raar’ om taken die hij niet leuk vond om te doen over te dragen.  Hij moest leren inzien dat er mensen zijn die juist plezier halen uit de taken die hij zelf minder leuk vindt. Door goede gesprekken en duidelijkheid over wie welke taken oppakt, kunnen we een goede match maken en zorgen dat iedereen in zijn kracht staat.”

“Hij moest leren inzien dat er mensen zijn die juist plezier halen uit de taken die hij minder leuk vindt.”

Heb je ook ervaring met bedrijven waar het minder soepel verliep?

“Ja, absoluut. Het hangt af van de persoon en ook speelt het soms een rol of iemand ook echt directeur-eigenaar van het bedrijf is of alleen directeur/ business manager. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt met een directeur-eigenaar die moeite had met het loslaten van taken. Hij bleef als het ware micro-managen. Dit zorgde voor frustraties binnen het team. Aan de andere kant heb ik ook voorbeelden van business managers die juist goed konden delegeren door de kracht van hun teamleden te benutten.”

Wat als het niet lukt om een medewerker in een nieuwe rol te laten groeien?

“Soms moeten moeilijke keuzes gemaakt worden. Bij een van mijn klanten moesten we helaas afscheid nemen van een medewerker omdat de nieuwe verantwoordelijkheden niet bij hem pasten. Het is belangrijk om dit op een respectvolle manier te doen, zodat de medewerker zich gewaardeerd blijft voelen en in een andere rol binnen of buiten de organisatie zijn kracht kan blijven benutten.”

Hoe ondersteun je bedrijven bij het opzetten van een HR-afdeling?

“Als een bedrijf groeit en het personeelsbeheer te veel wordt voor de ondernemer zelf, kiest men er vaak voor om een officemanager bij het team te betrekken die HR-taken oppakt. Vervolgens helpen we met het opzetten van de juiste instrumenten zoals gespreksformulieren, verzuimbeleid, en een goed selectieproces. Door deze tools te bieden, wordt het voor hen makkelijker om personeel te beheren. Met inzet van deze juiste tools kan de officemanager met HR-taken en ambitie in de toekomst zelf doorgroeien naar HR-adviseur binnen het bedrij

Van competentieprofiel tot ontwikkelgesprekken

Wat maakt jouw aanpak uniek?

“Samen met het team van Brilliant Work bied ik maatwerkoplossingen, afgestemd op de specifieke behoeften van de ondernemer en de organisatie. We beginnen altijd met een grondige analyse van wat nodig is en stemmen daar onze aanpak op af. Met een team van ervaren professionals binnen Brilliant Work kunnen we verschillende aspecten van HR en ook bedrijfsontwikkeling aanpakken, van competentieprofielen tot ontwikkelgesprekken.”

Het klinkt alsof je echt een verschil maakt voor deze bedrijven.

Dat is zeker ons doel. We helpen ondernemers niet alleen met hun eerste stappen in het aannemen van personeel, maar ook met het laten groeien van hun organisatie en het opzetten van een duurzame HR-structuur. Het is geweldig om bij te dragen aan zowel de ontwikkeling van mensen als de groei van bedrijven.”

Ook doorgroeien en door ontwikkelen met jouw bedrijf?

Wil jij met jouw bedrijf ook verder groeien en sta je op het punt om personeel aan te nemen? Twijfel je of je de juiste mensen op de juiste plaats laat werken binnen jouw onderneming, of wil je jouw bedrijf én het personeel laten doorgroeien en door ontwikkelen? Neem dan eens contact met ons op. Het team van Brilliant Work helpt je graag verder. Bovendien kun je vaak van onze hulp gebruik maken met behulp van subsidie.

Meer blog artikelen

Esther Lucassen nieuwsbrief maart
26 april 2024

Nieuwsbrief maart 2024

Met nieuws over: Ontmoet onze nieuwe HR-bedrijfscoach en interim HR-manager Esther Lucassen Inschrijvingen voor de editie van 2024 van de Top 250 zijn nu [...]

Meer omzet in het buitenland halen door middel van exportcoaching.
22 februari 2024

6 Tips om zonder gedoe veel omzet te halen in het buitenland

Hoe krijg ik snel, langdurig en zonder gedoe veel omzet in het buitenland? Veel ondernemers die ik spreek hebben de wens om te beginnen [...]

Zoek