Hoe krijg ik mijn personeel mee in drie eenvoudige stappen?

5 juni 2018

Hoe vaak wil je je hoofd wel tegen de muur slaan als je weer je mensen niet mee krijgt? Regelmatig hoor ik mijn klanten de vraag stellen hoe ze hun personeel meekrijgen in hun plannen of wensen. Ze willen hun bedrijf laten groeien, de organisatie veranderen of zien dat de status quo niet houdbaar is. Hoe doe je dit in 3 eenvoudige stappen?

De meeste leidinggevenden zijn niet of nauwelijks in getraind op dit gebied. Want verandermanagement en goed leidinggeven zijn iets heel anders dan het inhoudelijke vak waarvoor je waarschijnlijk bent opgeleid. Denk aan de tandarts die een of meerdere tandartspraktijken bezit. Of aan een econoom die een beleidsafdeling leidt. Dus wat moet je doen om toch dat te veranderen in je organisatie wat je wilt?

1. Je moet heel duidelijk voor ogen hebben en communiceren waar je naar toe wilt met je mensen en organisatie. Hoe ziet de toekomst er precies uit over een, twee of drie jaar op je afdeling of in het bedrijf? En waarom? Waarom is deze toekomst nodig, belangrijk of goed? En daarmee bedoel ik niet alleen voor jou, maar waarom is die goed voor je mensen? Wat hebben zij eraan om mee te gaan in de veranderingen? En vergeet niet dat dat voor iedereen anders is. De een wil een grotere kans op promotie, de ander meer erkenning van hun werk en de derde misschien meer autonomie in de werkzaamheden.

2. Kijk waar je hulp bij nodig hebt van je mensen om dit mogelijk te maken. In de titel staat weliswaar het woord personeel, maar dat was stiekem een lokkertje. Ik heb het liever over medewerkers. Want als je denkt aan mensen die meewerken, dan geeft je dat een betere context om dingen te veranderen. Wil je bijvoorbeeld dat ze klantvriendelijker zijn, kostenbewusterefficiënter of innovatiever? Praat met je mensen hierover, wissel samen ideeën uit. En wees niet bang voor weerstand of angst. Want dat betekend dat mensen er in ieder geval wel over nadenken.

3. Analyseer wat je mensen in de weg staat om dat te doen dat je zou wensen. En er bovendien iets aan te doen. Als je wilt dat iedereen meer als een team werkt, maar bonussen worden alleen betaald op individuele prestaties, dan gaat dat niet lukken. Of als je wilt dat iemand 2x zo veel werk verricht op een dag, maar ze zijn daar nooit in getraind, dan moet je ervoor zorgen dat ze iemand kunnen schaduwen die wel productiever is. Vaak moet je ook zelf het goede voorbeeld geven. Als je wilt dat medewerkers kostenbewuster is en zelf zet je peperdure etentjes op kosten van de zaak dan werkt dit averechts.

Ben je er altijd met deze 3 stappen? Nee, natuurlijk niet. Dat zou wel heel simpel zijn en er zijn talloze boeken geschreven over leidinggeven en verandermanagement. Maar het is een goed begin. Als je dit echt goed wilt doen heb je bijna altijd hulp nodig van een externe coach of adviseur om jou en/of je medewerkers hierin te begeleiden. Omdat je zelf vaak als druk genoeg bent, er weinig ervaring mee hebt, of omdat een externe geen verleden en dus geen bagage heeft met je mensen. Voor meer informatie over onze (vaak gesubsidieerde) verandermanagement en groeitrajecten, neem contact op via [email protected].

Meer blog artikelen

Checklist gezond bedrijf
20 januari 2024

Nieuwsbrief januari 2024

Met nieuws over: Het nieuwe jaar goed van start! Ontvang de gratis checklist gezond bedrijf!  Wat zijn de groeipijnen van een scale-up? Lees het [...]

Yes energy
20 november 2023

Nieuwsbrief november 2023

Met nieuws over: Wat is goede sales? Onze salescoach Saul Janssen praat je bij over strategie en tools Haal meer uit de mogelijkheden met [...]

Search