Van kleine franchise naar groots ondernemerschap – het verhaal van een makelaar met een missie

franchise-ondernemer

Rutger Ottens begon zijn makelaarskantoor onder vlag van Witte Woning Makelaars in Nijmegen begin 2021 samen met twee compagnons. In de loop van de tijd groeide het bedrijf snel en had het drie vestigingen in vijf regio’s. Echter, in juni 2023 besloot Rutger alleen verder te gaan, zonder zijn compagnons. Tegenwoordig werkt hij samen met Manon, een ZZP’er.

Behoefte aan coaching

In de overgangsfase van het zelfstandig runnen van zijn makelaarskantoor, merkte Rutger dat hij behoefte had aan meer structuur en strategische begeleiding. “Ik wilde weten welke stappen ik moest nemen om mijn onderneming te laten groeien, van alleen werken naar het aannemen van personeel,” legt Rutger uit. Op dit punt kwam hij in contact met Brilliant Work via een startversnellers voucher die hem werd aanbevolen door Lizanne Jakobs. Dit markeerde het begin van zijn coaching traject met Marco, een ervaren coach bij Brilliant Work.

Rutger herinnert zich zijn eerste kennismaking met Lizanne: “Ze vertelde mij dat ik een voucher kon gebruiken voor een coachingstraject en daar heb ik gebruik van gemaakt.” Dit gaf hem de kans om met Marco te gaan werken en de benodigde stappen te zetten voor de groei van zijn bedrijf.

Wonen met Rutger

Rutger’s belangrijkste vraag tijdens het coachingstraject was hoe hij zijn visie en missie duidelijk kon formuleren en uitdragen naar zijn klanten. Marco hielp hem daarbij door als klankbord te fungeren en structuur aan te brengen. “Het is prettig om met iemand te kunnen sparren die echt naar je luistert,” zegt Rutger. “Daardoor realiseer je jezelf vaak ook dingen die je anders over het hoofd zou zien.”

Een onmisbaar onderdeel van de coaching was het maken van de strategische beslissing om over te stappen van Witte Woning Makelaars naar een eigen merk: Wonen met Rutger. Marco moedigde hem aan om te onderzoeken hoe hij het franchisecontract met Witte Woning Makelaars kon beëindigen. Rutger vertelt: “Ik wilde naar een full-service makelaardij, waarbij klanten voor alles omtrent hun woning bij ons terecht kunnen, niet alleen de aankoop of verkoop van hun woningen, maar alles: van schoonmaak tot verbouwingen.”

Doelen zeker behaald

Met de begeleiding van Marco wist Rutger de onderhandelingen succesvol te voeren en zich los te maken van de franchise. Dit stelde hem in staat om zijn eigen merk te vestigen en zijn visie van een full-service makelaardij te realiseren. “We zijn nu bezig met het selecteren van betrouwbare partners zodat onze klanten altijd bij ons terecht kunnen voor hoogwaardige dienstverlening,” aldus Rutger.

Dankzij de coaching heeft Rutger niet alleen zijn doelen voor 2024 behaald, maar zelfs overtroffen. Hij vertelt trots: “Ik had doelen gesteld voor omzet en het aantal werknemers en die doelen heb ik al binnen een paar maanden bereikt. Nu lijkt het erop dat we misschien wel twee keer zoveel gaan halen als de oorspronkelijke doelen.”

Een belangrijk aspect van zijn nieuwe strategie is het aanbieden van een compleet pakket aan diensten. Rutger legt uit: “We willen mensen ondersteunen bij alles wat komt kijken bij het kopen of verkopen van een woning. Van schoonmaak voor de oplevering tot hulp bij verhuizingen en zelfs bij het plannen van verbouwingen. We willen dat onze klanten altijd bij ons terecht kunnen en vertrouwen op de kwaliteit van onze geselecteerde partners.”

Persoonlijke en professionele groei

De samenwerking met Brilliant Work heeft Rutger niet alleen geholpen bij het maken van zakelijke beslissingen, maar heeft ook bijgedragen aan zijn persoonlijke ontwikkeling. “Het helpt enorm om concreet bezig te zijn met waar ik met mijn onderneming naartoe wil en wat mijn ambities zijn,” legt hij uit. Door doelen te stellen en deze regelmatig te evalueren tijdens de coaching sessies, kreeg Rutger helder inzicht in zijn visie en de stappen die nodig waren om deze te realiseren.

Rutger benadrukt dat de begeleiding van Marco hem heeft geholpen om zelfvertrouwen te krijgen in zijn rol als ondernemer en leider. “Marco heeft me echt geholpen om mijn missie en visie duidelijk neer te zetten, zodat ik weet waar ik naartoe werk en waarom ik het doe. Dat heeft me enorm veel duidelijkheid en focus gegeven,” zegt hij.

Het belang van coaching

Rutger is zeer te spreken over de begeleiding van Marco en raadt andere ondernemers aan om ook een coach in de arm te nemen, ongeacht in welk stadium hun onderneming zich bevindt. “Ik denk dat het altijd goed is om een coach te hebben: of je nu net begint of al een tijdje bezig bent. De inzichten en begeleiding zijn het geld zeker waard, zelfs zonder subsidies,” aldus Rutger.

Hij benadrukt ook het belang van de juiste coach vinden: “Het voordeel aan Brilliant Work is dat ze verschillende soorten coaches hebben die aansluiten bij jouw sector. Dat maakt het veel makkelijker om een coach te vinden die echt bij jou en je onderneming past.”

Toekomstvisie

Voor de toekomst is Rutger vastberaden om verder te groeien en zijn impact op de markt te vergroten. “Dankzij Brilliant Work hebben we nu een sterke basis gelegd en zijn we klaar voor de volgende stappen,” concludeert hij. “Ik zijn van plan om nieuwe markten te verkennen en mijn diensten verder uit te breiden. De begeleiding heeft me niet alleen geholpen om mijn doelen te bereiken, maar heeft mij ook de motivatie gegeven om door te gaan en nog grotere stappen te zetten.”

Rutger is blij met de groei die zijn bedrijf heeft doorgemaakt en kijkt uit naar wat de toekomst brengt. “Het wordt alleen maar leuker om te blijven doen wat we doen. Je wordt alleen maar meer gemotiveerd,” zegt hij. “We zijn klaar voor de volgende uitdagingen en kansen.”

Meer cases

Willem Nolens-NatureCredits

NatureCredits - Starterscoaching

Toen Willem Nolens, oprichter van NatureCredits, een social enterprise gericht op natuurherstel in Europa, bij Brilliant Work aanklopte voor starterscoaching, stond het bedrijf op...

studio Harm Hasenaar Brilliant Work coaching

Studio Harm Hasenaar - Business coaching en ontwikkelen medewerkersbeleid

‘In het begin vond ik het coachen wel een beetje wennen. Nu ben ik er ontzettend blij mee, want het heeft ons al heel...

simen brunia starterscoaching brilliant work

De Bomenbieb - Starterscoaching

Simen Brunia is een echte bomenliefhebber. “Al tien jaar lang ben ik bezig met het opzetten, beheren en uitbreiden van een kennisencyclopedie over bomen...

Neem gerust
contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden rondom business coaching voor jouw bedrijf? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Geef je bedrijf een boost!

Vol vertrouwen van start met je nieuwe bedrijf met de persoonlijke begeleiding en expertise van onze ervaren coaches.

Ontwikkel jezelf als manager of ondernemer en laat je bedrijf groeien. Ontdek jouw mogelijkheden met een business coach.

Beheers het gehele salesproces en verkoop jezelf en je bedrijf vol overtuiging. Voor individuen en teams.

Verleg de grenzen van je bedrijf en vergroot je omzet door zaken te doen in het buitenland met behulp van onze exportadviseurs.

Scherp je leiderschapsvaardigheden aan en bouw een sterk team om je heen dat optimaal functioneert.

Laat je werknemers zich ontwikkelen en maak je bedrijf sterker met onze effectieve en beproefde workshops.

Gratis gesprek aanvragen

Vul hiernaast je gegevens in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Hierbij kijken we waar je wensen en behoeftes liggen en gaan we samen kijken hoe we je succes kunnen accelereren!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Zoek